Mutfak geleneği ve İtalyanca, Eataly’e yolculuk
Mutfak geleneği ve İtalyanca, Eataly’e yolculuk
Yaklaşık üç senedir, İtalyanca Dili Haftası dolayısıyla öğrencilerimiz yiyecekler ve İtalyan mutfağı arasında bir yolculuk deneyimi yaşıyorlar.
21 Ekimde Zorlu’da Eataly’nin konuklarıydık. Bu, “Yediğimiz gibi konuşuyoruz” adlı, geleneklerin ve bayramların önemli anlarında yiyecekleri ve nasıl hazırlandıklarını deneyimleyeceğimiz sürecin içinde kalan bir didaktik etkinlikti.
“Yediğimiz gibi konuşuruz” yani duyguyla, dikkatle, tatla, hayalle, yaratıcılıkla… Besinler sadece tükettiğimiz yiyecekler değil araştırmanın, özenin ve saygının göstergesidirler.
Cuma günü, ilk ve ortaokuldan 79 öğrencimizi İtalyan mutfağının meraklı dünyasına doğru gerçek bir yolculuğa çıkardık. Bu yolculuğumuzda bizlere eşlik eden rehberlerimiz, sebze ve meyvelerin hangi mevsimde taze ve sağlıklı bir şekilde tüketilebileceği ve besinlerin nasıl üretildiği, pişirildiği, muhafaza edildiği ile ilgili pek çok bilgiyi bizlerle paylaştılar.
Zeytinyağına batırılmış ekmekten, sebze ve meyveye, et ve balığa, peynir çeşitlerinden taze makarnaya, salam çeşitlerine taze yapılmış raviolinin yumuşak dokusunu hissetmek için dokundular; kalıbından yeni çıkmış taze mozzarella peyniri tadına bakmak heyecan vericiydi. Tadına bakılan tüm bu yiyeceklerin hepsinin ortak ve en önemli özelliği İtalya’dan gelmiş doğal ürünlerden yapılmış olmalarıydı.
Daha sonra “Dulcis in fundo”, masalarımıza oturduk ve İtalyan limonatası eşliğinde İtalyan mozzerallası ve fesleğen ile yapılmış margerita pizzalarını yedik. Pizzamızın ardından ise İtalyan Alp’lerinden gelen İtalyan sütüyle yapılmış dondurmalarını yiyerek, hatta öğretmenlerimiz izin verseydi ikinciyi de yiyerek, genç kâşiflerimizle birlikte damaklarımızda çok güzel tatlar bırakan lezzet yolculuğumuzu da tamamlamış olduk.
Bu hem eğlenceli hem de öğretici olan gezi sayesinde öğrencilerimizin dil hazinesi gelişirken öğrenciler İtalyan kültürünü de daha yakından tanıma şansını yakaladılar. Eğlenirken öğrendiğimiz bu etkinlikte öğrencilerimiz; İtalyan yemeklerini, içeriklerini, lezzetleri tanımlayarak hangi lezzetlerin bir arada kullanılacağını, İtalya’nın Türkiye gibi Akdeniz geleneklerine sahip olduğunu, İtalya ile Türk mutfağının ve kültürünün yemek, koku, lezzet açısından ne kadar çok ortak paydada buluştuğunu görmüş oldular.
Öğrencilerimizin masada önlerinde “üç renkli” İtalyan bayrağına benzeyen pizzayla yani Margherita (İtalyan kraliçenin adı) ile otururken İtalyan-Türk bir aradalığı vardı. Çocuklarımız güldüler, eğlendiler, sohbet ettiler hatta “ancora pizza” diyerek İtalyanca sipariş verdiler.
Öğle yemeğinin ardından okula döndük ve orada paylaştığımız her şeyin hatıralarımızdaki “özel anlar”dan biri olacağından emin olarak derslerimize devam ettik.
Geri Dön